NE ZABORAVITE IH PROMIJENITI!

Budući da su te četiri površine, veličine dlana, jedine dodirne točke između vašeg vozila i kolnika, mnogo toga ovisi o gumama i zato ih nemojte zanemariti!


Procjena stanja
Redovito provjeravajte stanje guma na nepravilno trošenje, abraziju, udubljenja, napukline, deformacije ili druga oštećenja koja mogu nastati tijekom korištenja. Imajte na umu moguća oštećenja s unutrašnje strane gume, koja možda ne vidite. Ako smatrate da je guma možda oštećena, neka je provjeri vaš ovlašteni Opel partner.


Pravilan tlak
Tlak u gumama bitno utječe na uporabni vijek i sigurnost guma. Vrijednosti tlaka koje preporučuje proizvođač vozila naznačene su negdje na vozilu: na vratima, okviru vrata, poklopcu spremnika za gorivo, u korisničkom priručniku itd.

Posljedice neodgovarajućeg tlaka možda neće biti vidljive odmah, no bitno utječu na rad vozila i uporabni vijek guma. Nedovoljno napumpane gume se pregrijavaju, što može oštetiti njihovu unutrašnju strukturu. Previše napumpane gume podložnije su oštećenjima i osjetljivije su na razne mehaničke utjecaje (npr. udarne rupe, bankine). Nedovoljna ili prekomjerna napumpanost smanjuje prianjanje gume, uzrokujući prekomjerno ili neujednačeno trošenje i oštećenje gaznog sloja.


VAŽNO! Mjerite i podešavajte tlak u gumama samo kad su hladne! Nikada ne podešavajte (smanjujte) tlak na toplim gumama! Smatra se da je guma hladna ako nije bila korištena najmanje tri sata ili ako je prešla samo 1 – 2 kilometra pri vrlo malim brzinama. Ne zaboravite redovito provjeravati tlak i u rezervnoj gumi!


Starost guma
Na starenje guma utječu razni faktori kao što su klima, uvjeti skladištenja, temperatura i vlaga, korištenje, stil vožnje, opterećenje, brzina, tlak u gumama itd. Stoga je nemoguće unaprijed točno reći koliko dugo će gume trajati. Općenito, vijek gume je oko 10 godina, no nakon pet godina potrebno je redovito provjeravati njihovo stanje. Osim provjere koju obavlja vlasnik vozila, izričito se preporučuje redovita provjera kod ovlaštenog Opel partnera koji će utvrditi je li guma prikladna za daljnju upotrebu.


Sezonska oprema
Završetkom ljeta, i sami mijenjamo obuću u skladu s novim vremenskim uvjetima. Zašto ne bismo učinili isto i za svoje vozilo? Čim to nalažu vremenski uvjeti, odmah promijenite gume na zimske odnosno ljetne. Što se tiče guma, zima počinje na 7 °C, ili kad prosječna dnevna temperatura trajno ostane ispod te vrijednosti. U tom slučaju, znatno se smanjuje svojstvo prianjanja guma i funkcija gaznog sloja, što uzrokuje mnogo lakše proklizavanje i to ne samo prilikom pretjecanja i skretanja, nego i prilikom kočenja.

Iznimno je pogrešno smatrati da u obrnutom slučaju nema problema: zimske gume ne preporučuju se za korištenje ljeti. Zimske gume namijenjene za temperature ispod 7 °C, mekanije su od ljetnih, i često postaju još mekanije na ekstremno vrućem asfaltu. Na višim temperaturama više se troše i mogu se deformirati, što utječe na njihovu pouzdanost: automobil postaje nestabilan pri naglom kočenju ili skretanju, a put kočenja se povećava.


Opterećenje i brzina
Pri promjeni guma uvijek koristite gume s jednakim ili višim indeksom opterećenja i brzine u odnosu na originalne tvornički ugrađene gume. Preopterećene gume mogu se pregrijavati, što može uzrokovati oštećenje guma ili iznenadni gubitak zraka. Preopterećenje, slično kao i primjena niskog tlaka, značajno smanjuje vozne karakteristike vozila i prianjanje guma.

Indeks brzine guma ne znači da se vozilom može sigurno upravljati u navedenom rasponu brzina. Ako se vozilom ne upravlja pri sigurnoj i dopuštenoj brzini, moguće su teške ozljede ili smrt. Ako niste sigurni koji je točan indeks opterećenja ili brzine, obavezno posjetite ovlaštenog Opel partnera.


Pravilno centriranje
Nakon ugradnje gume, važno je osigurati njenu statičku ili dinamičku ravnotežu (centriranost). Zbog nesavršene raspodjele tvari, svako rotirajuće tijelo ima određeni stupanj neravnoteže. Neravnotežu treba ukloniti jer, osim što nepovoljno utječe na vijek trajanja i brzinu trošenja, značajno utječe i na ponašanje i stabilnost vozila u vožnji.

Za Vašu sigurnost i sigurnost Vaših suputnika, kao i Vašeg vozila, montažu te čuvanje guma povjerite Opel zastupniku.